З мого невеликого досвіду, у мандарина листочки менші, трошки більш витягнуті ніж у лимона, і як правило трошки темнішого відтінку. Формою і розміром нагадують такий собі невеликий лавровий лист.
Antonio, обрізання і формування крони - важлива частина догляду за цитрусовими. Наприклад: сіянець, що доріс до висоти 30 см, укорочують обрізанням до 20см. З нових бічних гілочок залишають 4 самих верхніх. Коли кожна з них досягне довжини 20-30 см, її кінці прищіпують.... Гілочки третього порядку, що знов виросли, теж прищіпують на двадцятому (см) їх довжини. Після появи гілочок четвертого порядку, формування основного скелета крони закінчуєця, так як на них повинно початись цвітіння... (Так формую свій апельсин з кісточки ).
Але краще почати формувати крону пізніше, чим ніколи Зроби своєму трирічному лимону обрізку, ранньою весною, враховуючи мої рекомендації (те що писала вище) щоб надати кроні потрібну форму і в подальшому отримати гілочки четвертого порядку.
LedyX, дуже дякую за таку корисну інформацію. В мене зараз якраз підросла маніола, треба з нею щось робити. Але в мене питання: якщо зараз вона вже має 30 см (навіть 33), то укорочувати її зараз чи ліпше таки зробити цю процедуру весною? І ще читала, що цитрусовим потрібна холодна зимівля? Сіянців 30 см це теж стосується чи тільки дорослих рослин?
В мене зараз якраз підросла маніола, треба з нею щось робити. Але в мене питання: якщо зараз вона вже має 30 см (навіть 33), то укорочувати її зараз чи ліпше таки зробити цю процедуру весною?
Якщо вона активно росте то можна і зараз обрізати, якщо ні, то ранньою весною. Все залежить від того в яких умовах знаходиться... У мене теж підійшов час обрізати апельсин, але йому на підвіконні темнувато (не досвічую нічим), прохолодно і він напівспить, тому обрізати буду в другій половині лютого.
Quote (kvitka)
І ще читала, що цитрусовим потрібна холодна зимівля? Сіянців 30 см це теж стосується чи тільки дорослих рослин?
Це стосуєця всіх. Різниця лише в тому що дорослі рослини витримують більш холодну зимівлю. Цитрусові (дорослі і малі) при зниженні температури нижче 12гр.починають засинати (перестає розвиватись коріння). Холодна зимівля впливає на врожай. Так само як і темпер. режим на протязі всього року. Наприклад, для цвітіння - біля 15 гр., зав"язування плодів і вегетаційний періуд 22-24гр. (якщо темпер. буде біля 30гр. зав"язі можуть пооблітати).Але нашим "дичкам" це поки не загрожує...
Необхідний розмір горшка для цитрусових оприділяють за формулою: D=10d+4 где D – діаметр горшка в верхній частині, d – діаметр стовбура при кореневій шийці.