Nephentes, вибачте, звичайно, але ніколи в житті НЕ ПОВІРЮ, що ваш непентес, підвішений до люстри серед кімнати, тобто в умовах без нормальної вологості повітря, освітлення і т.п., наростив глечики?!! В людей в теплицях і акваріумах не завжди він нарощує глечики, а у вас абсолютно без будь-яких умов наростив? Поправте, якщо я щось не так зрозуміла...
kvitka, Ні! Він прив язаний до люстри, та я його кожен день оприскую, через день поливаю дощовою водою, температура там нормальна , і освітлення підходить до нього.
Nepenthes
Nephentes, ну як знаєте... я, звичайно, не професіонал, але й дурний би побачив, що вдень (коли люстра не світить.. чи вона у вас цілодобово світить?) під стелею світла набагато менше, ніж на підвіконні в тій же кімнаті. та й одного обприскування для непентеса замало. бо обприскування піднімає вологість на якихось пару відсотків. Ну але раз ви так запевняєте... Прошу тоді вашої допомоги: мій непентес висить на південно-східному вікні (світла багато, температура 23-25), під ним стоїть кімнатний фонтанчик, який працює цілодобово, обприскую 2 рази в день, поливаю талою водою теж через день-два. А глечики не нарощує. В чому ж проблема? Оцініть же своїм професійним оком А!!! Ще забула! Люблю я його теж, як брата
Nephentes, ну яка б не була кімната, під стелею все одно буде темніше, ніж на вікні. Під стелю можна підвісити папороть, а для непентеса під стелею все одно темно. Ну але це чисто моя думка, можливо, тому у мене й не ростуть глечики - підвішу і я до люстри
Вичитала ще таку пораду, що треба зав"язувати молоді листочки непентеса в маленькі пакетики, щоб формувалися глечики (для збільшення вологості). Уже зав"язала Буду чекати
УРААААА!!!! На моєму непентесі появляється малесенький глечик Правда виріс він на першому маленькому листочку відростка, що йде з землі. Цікаво, якщо той листочок такий маленький, то і глечик буде маленький?
Я тут недавно прочитала, що в глечиках його зовсім не вода, а сік, який складається з спец.ферментів, котрі і перетравлюють комах. Так що "воду" з глечиків не пийте. biggrin dont wacko
жартувала так ГлоріЯ, а я тут знайшла в інтернеті на одному сайті якусь зовсім дивну інформацію: "Непентесы (кувшиночники) порой называют "охотничьими чашками", поскольку содержащуюся в них жидкость можно пить: сверху в кувшинчике чистая вода. Конечно, где-то внизу находятся непереваренные твердые остатки "обедов" растения. Но при известной осторожности до них не добраться, и практически каждый кувшинчик содержит глоток-другой, а то и много больше воды." в тій же статті пише, що та рідина - то просто дощова вода, яка стікає по листках в глечики. я просто шокована... ну як може про рослину бути настільки суперечлива інформація?