Нарешті знайшов український форум для любителів рослин. Шкода що поки тут не дуже людно.
По темі запитання в мене незвичайне. Після тривалих бродінь англомовними форумами дійшов висновку, що деякі види пальм цілком можуть рости в значній частині України надворі, якщо біля них трошки потанцювати з бубном (жарт). Це стосується західних, південних областей і Києва (на сході - складніше, там континентальний клімат). Взимку вперше залишу кілька молодих сіянців надворі, під неопалюваним укриттям. Я на Волині. Недалеко знаю ще одного такого ж божевільного, на Хмельниччині Може ще такі любителі є?
ЗІ Хоча на теми "кімнатних" пальм теж з задоволенням поспілкуюсь.
Привіт, Андрію! Вітаємо Вас на нашому сайті Над сайтом працюємо, тому надіємося, що скоро тут "полюднішає" Бачила пальмочки на Вашому сайті - супер!!! Я пальми дуже люблю, але тільки починаю з ними спілкуватися. От спитали одного разу подруги, що мені подарувати. Я пальму "замовила" їм, а вони принесли мені якусь "травинку", сказали, що через рік з неї виросте пальма. Що за травинка - самі не знають. Рік пройшов - а я й досі не знаю, що це в мене росте... У нас тут на форумі у розділі "Розпізнаємо невідомі рослини" є вже дві такі неопізнані пальми. Можливо, Ви нам допоможете? Загляньте туди... Щодо пальм надворі... На рахунок південних областей - не здивувалася, бачила там пальми. Але західні і Київ В Києві ж минулі пару років був такий мороз зимою, що людина на ньому довго не проживе, не те що пальма Та й на заході холодно... У мене в бабці на заході нічогісінько не хоче рости, крім картоплі і квасолі Думаєте, дійсно можливо? Я питаю з зацікавленням, бо живу у приватному будинку і була б не проти мати пальмочку під вікном Вона не замерзне зимою?
Привіт Andriy, а звідки на Волині Ви саме є, я з Володимир-Волинського. У мене також є трішки рослинок, серед яких є пальми. Я залишала зимувати рослини у відкритому грунті, але ніхто не вижив
Те, що деякі види пальм можуть зимувати в Україні в відкритому грунті - це не підлягає жодному сумніву. Люди вирощують пальми в відкритому грунті в теплих районах Швеції, Норвегії, а найпівнічніші такі пальми ростуть в Ісландії. Захід України анітрохи не гірший. Інша справа, що таких пальм є всього кілька видів, і вони потребують деякого догляду, щоб успішно перезимувати. Я теж маю садибу, зараз закінчую реконструкцію, і хочу впорядувати подвір'я і озеленити його "під південь" - з пальмами і магноліями. Почитавши кілька місяців зарубіжні форуми, бачу що це абсолютно реально, принаймні в західних областях, які переважно відноситься до шостої кліматичної зони. Так що ваша можлива пальмочка під вікном вимагатиме тільки терпіння і догляду - і все буде. Хоча вікно дуже бажано південне, на крайній випадок південно-східне чи південно-західне. Тоді дереву діставатиметься додаткове тепло від стіни - приблизно як в Закарпатті на південних схилах все швидше дозріває. Щодо "опізнання" пальм - ввечері в ту тему загляну, але в юному віці пальму може не розпізнати навіть фахівець, що вже про мене говорити.
yarjnka
Я з Ковеля. Залишати рослини в відкритому грунті можна лише деякі. При цьому, їх треба поступово адаптовувати. Якщо рослина виросла і жила в кімнатних чи тепличних умовах, то температурний шок для неї скоріше всього буде останнім спогадом в цьому житті. Ну й їх таки треба укривати на зиму, та ще так щоб вони "дихали", але не були мокрими під час відтепелей. З справді красивих пальм в наших краях надворі можна вирощувати без проблем мабуть лише трахікарпус Вагнера, а з певним "шаманством" - ще різновидів 6-8. І це все. Звичайний фінік, який росте ледь не в кожній хаті, витримає слабі заморозки, але при температурах порядку -8-10 градусів почне загинатися.
Додано (30.08.2008, 21:40) --------------------------------------------- Ось тут є ціла книжка (на англійській, щоправда) під назвою "Пальми тут не ростуть, та інші міфи. Вирощування теплолюбних рослин в холодніших регіонах"- http://www.amazon.com/Palms-W....56]http
"Екстремальні" садівники її хвалять. Давно на цю книжку облизувався, а зараз Амазон скинув її ціну на третину, то не втримався і замовив. Все задоволення вартувало $26 разом з доставкою в Україну.
Додано (24.09.2008, 21:38) --------------------------------------------- Отримав замовлену книжку. Почав читати. Був в шоці від того, скільки рослин, які вважаються кімнатними, можна вирощувати надворі в умовах західних областей України. Пальми, магнолії, юкки, банани, навіть деякі види цитрусових (!!!).
Ті пальми в природі ростуть в Гімалаях, можуть рости на висоті понад 2 км (вище ніж Говерла), там їх і морозом приморозить, і сніжком притрусить. То якщо вони там виживають, чому б їм на Волині не вижити? Трахікарпуси живі-здорові, успішно пережили -20 в укритті без будь-якого підігріву. Якщо цього літа руки дійдуть до впорядкування ландшафту, то висаджу їх на постійне місце коло будинку. З вашингтоніями все не так райдужно (все-таки менш зимостійка пальма), але живі теж є
Зимують, але значно гірше. Все залежить від укриття, один любитель навіть в Підмосков'ї "перезимував" фініка, хоч і з пошкодженнями. Але краще не мучте Вашу рослину зимівлею, літо дайте пожити надворі, а від холодних осінніх дощів уже приберіть.
Можливо, трошки розчарую - якщо це фінік вирощений з кісточки їстивного фініка, то він малодекоративний порівняно з канарським фініком. Набагато менше листя в кроні.
Andriy, зрозуміло, дякую. Я не знаю, як вирощений той фінік. Мені його подарували уже з двома листочками. Я взагалі не впевнена, що то фінік, але більше ні на що мені не похоже.. Гляньте, будь ласка, при нагоді.. Можливо, то і не фінік http://kvitka.at.ua/forum/13-1-2